Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Drie geopolitieke verhalen door de Ver van je Bed Show helder uitgelegd

Het nieuws kan soms lastig zijn om te volgen, zeker wanneer het grote geopolitieke verhalen betreft. Dit komt bijvoorbeeld omdat elk verhaal een rijke geschiedenis heeft, en het acht uur journaal zich in de reportages moet beperken tot de belangrijkste nieuwsfeiten. Volg je een verhaal niet op de voet, dan krijg je vaak niet alle ontwikkelingen mee.

De podcast Ver van je Bed Show begrijpt dat. In deze show laten hosts Suzan Yücel en Jos de Groot je wekelijks zien dat deze grote geopolitieke nieuwsonderwerpen helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. In iedere aflevering brengen ze je een nieuw verhaal en voorzien het van heldere context en geschiedenis, zodat je helemaal bij bent.

Zo wordt ook meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat wij Nederlanders deze nieuwsverhalen volgen. Nu het tweede seizoen van de podcast weer van start gaat zet ik een paar van die verhalen uit de podcast op een rijtje.

Waarom we op Italië moeten letten: De Italiaanse maffia heeft sterke banden met Nederland

Het voelt veilig om te denken dat de maffia, ‘s werelds bekendste netwerk van georganiseerde misdaad, zich beperkt tot de landsgrenzen van Italië. Maar volgens auteur en journalist Antonio Nicaso blijkt uit ieder groot onderzoek over de maffia wel dat er een link is te leggen met Nederland. 

Journaliste Gabriella Adér legt in de podcast uit: “Nederland is een belangrijke hub voor de drugshandel van de maffia. Denk hierbij aan Schiphol en de Rotterdamse haven. Drugs komt daar binnen, en wordt direct wereldwijd verspreid.” 

Kortom, Nederland is enorm internationaal, en het is dan ook niet zo gek dat de Italiaanse maffia zich mengt met wat wij in de Nederlandse volksmond onze ‘Mocro maffia’ noemen. “Dat bleek wel uit het Taghi proces”, vervolgt Gabriella, “zij hebben goeie banden met (Camorra lid) Raffaele Imperiale. Daar waar geld te verdienen is, daar is de maffia”.

Luister nu de aflevering ‘Hoe actief is de maffia eigenlijk nog in Italië?” in je favoriete podcastspeler.

Waarom we op de VS moeten letten: De Verenigde Staten hebben een enorm effect op Nederland

Amerikajournalist Laila Frank krijgt geregeld de vraag waarom zij toch steeds het politieke nieuws van Amerika brengt, en niet bijvoorbeeld dat van Duitsland. Toen zij te gast was in de podcast legde ze uit waarom het nieuws uit de VS ook voor ons relevant is, namelijk omdat Amerika nog steeds de voorloper is van grote maatschappelijke trends. 

“Alles wat gisteren in Amerika gebeurde, waait over de oceaan deze kant op”, verduidelijkt ze. “Er zijn netwerken van zowel conservatieve als progressieve krachten die elkaar volgen en elkaars frames overnemen.” 

En los daarvan zijn wij allemaal verbonden in één grote wereld die te maken krijgt met dezelfde dreigingen. Globalisering, kansen voor nieuwe generaties, de klimaat bedreigingen, dat zijn thema’s waar we allemaal mee te maken krijgen. “Dus ja, let op Amerika, want het is op veel vlakken onze voorbode”, concludeert Laila.

Luister nu de aflevering ‘Waarom de Amerikaanse democratie wankelt” in je favoriete podcastspeler.

Waarom we op China moeten letten: De Chinese opvattingen over mensenrechten

China is hard op weg de grootste wereldeconomie te worden, maar wat betekent dat voor het gesprek over mensenrechten? Zo heeft de Vrije Universiteit in Amsterdam recentelijk het mensenrechtencentrum, dat gefinancierd werd door de Chinese overheid, gesloten, wat dit gesprek actueel en dicht bij huis brengt. 

Volgens bijzonder hoogleraar Haroon Sheikh (te gast in de podcast) stelt de beslissing om dit centrum te sluiten ons voor een duivels dilemma: verdiepen we ons in andere tradities en proberen we hen te begrijpen, met als risico dat onze eigen waarden verwateren? Of houden we vast aan onze eigen waarden, waarmee we mogelijk een kloof en spanningen creëren met andere delen van de wereld? 

Volgens Haroon is dit een vals dilemma, en zijn er meerdere opties. Zo moeten we ons realiseren dat zowel de westerse als de Chinese tradities veel complexer zijn dan we denken. “Het is niet zo dat de hele Chinese geschiedenis gekenmerkt wordt door onderdrukking”. 

Hij pleit er dan ook voor om aansluiting te vinden bij die kanten van China die veel dichter staan bij wat wij belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan het humanisme van het Taoisme, zoals zachtheid voor de medemens, en willen leren van vrienden en familie.

Luister nu de aflevering ‘Het ongemakkelijke gesprek met China over mensenrechten” in je favoriete podcastspeler.


Luister nu het nieuwe seizoen van de Ver van je Bed Show waar jij graag je podcasts luistert