Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers
Traanjagers

Over de podcast

Traanjagers

Wie denkt aan walvisvaart, associeert dat niet zo snel met ons, de Nederlanders. Terwijl we vrij recent – van 1946 tot 1964 – nog fanatiek onze walvisvloot de zee op stuurden, en maar liefst 27.712 walvissen tot traan verwerkten.

De meeste mannen die meegingen naar de Zuidelijke IJszee zijn inmiddels overleden. Maar in het Noorden van Friesland, in de dorpen op de Klei, wonen nog altijd een paar van hen. De tachtigers van nu horen we over hun reis van toen. Zeven maanden van huis, van Friesland naar Curaçao, Zuid-Afrika en Antarctica.

Welke werelden kwamen de jonge Friezen hier tegen? En hoe ervoeren zij de jacht en verwerking van de reusachtige zoogdieren? En ook… hoe was het om weer terug thuis te komen? Want waar ze eerst als helden van de Nederlandse Wederopbouw werden onthaald, sloeg langzaam de stemming om naar ‘moordenaars’ en ‘walvisslachters’. En was er niet zoveel ruimte meer voor dit stuk Nederlandse geschiedenis.

Actrice Anna Drijver en historica Anne-Goaitske Breteler zijn mateloos gefascineerd door de avonturen van die walvisjagers. In deze podcast gaan zij met de Friese mannen mee op hun reizen. Op de tochten die hen voor altijd hebben veranderd. 

Over de hosts

Presentator van Traanjagers Presentator van Traanjagers

Anne-Goaitske Breteler (Dokkum, 1996) groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na de studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam verhuisde ze kortgeleden terug naar haar geboortegrond. In 2018 verscheen haar non-fictie debuut De traanjagers (Uitgeverij AUP) en in 2020 haar Friese kinderboek In nuvere nacht. Ze schrijft columns en redactionele bijdragen, maakt tentoonstellingen en geeft lezingen voor jong en oud. 

Anna Drijver (Den Haag 1983) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool- en Kleinkunstacademie en speelde talloze rollen in theater- tv- en filmrpoducties. (o.a. Borgen, Undercover en Bride Flight). Ook schreef zij twee romans (Je Blijft en Ei). Naast haar werk als acteur en schrijver maakt ze de podcast Camera Loopt waarin ze praat met filmmakers. Camera Loopt verschijnt ook bij Dag en Nacht Media.

Beluister de podcast