Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Podcastuitgever Dag en Nacht Media overgenomen door Podimo

30 maart – Dag en Nacht Media, de grootste podcastuitgever van Nederland, is overgenomen door de Deense podcastdienst Podimo. De app gaat in de maand april in Nederland van start.

Dag en Nacht Media

Dag en Nacht Media geeft titels uit als Man man man, de podcast, Mr. Big, De Willem Podcast, Jong beleggen, de podcast, Alle Geschiedenis Ooit, Echt Gebeurd, De Rode Lantaarn, Moordcast, Een Podcast over Media (POM) en De Universiteit van Nederland Podcast. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Tim de Gier en Anne Janssens. Zij zijn jeugdvrienden en werkten later samen op de webredactie van Vrij Nederland.

Een greep uit de podcasts van Dag en Nacht Media. 

Elke maand worden er 8 miljoen afleveringen van Dag en Nacht-podcasts geluisterd in Nederland. Dat aantal verdubbelt tot nu toe elk jaar. V-Ventures (de investeringstak van Vereniging Veronica) was de enige investeerder in het bedrijf. 100% van de aandelen zijn nu in handen van Podimo.

Tim de Gier, CEO van Dag en Nacht Media: “De podcastmarkt is ontzettend snel gegroeid de afgelopen jaren. Door de samenwerking met Podimo kunnen we nu het volume en de kwaliteit van onze podcasts verder opschroeven. Er zijn nog heel veel verhalen die we graag willen vertellen, maar waar we tot nu toe de middelen niet voor hadden. Podimo en Dag en Nacht hebben dezelfde missie: makers de mogelijkheden geven om geweldige podcasts te maken”.

Podcastmakers Folkert Coehoorn en Maike van Leeuwen tijdens een opname.

Morten Strunge, CEO van Podimo: “Dag en Nacht was de eerste serieuze podcastuitgever van Nederland, en ze zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de populairste podcasts. Tim en Anne hebben een team gebouwd van wereldklasse. Samen willen we in podcastmakers investeren om meer en nog betere podcasts te maken. Verder houden we Dag en Nacht zoals het is, het zal voornamelijk business as usual blijven voor hen”.

Podimo kondigt op dit moment niet aan welke podcasts van Dag en Nacht en andere podcastuitgevers exclusief beschikbaar zullen komen op haar platform. In april zal Podimo beginnen met het aankondigen van shows, vanaf het moment dat de dienst lanceert.

Podimo
Podimo is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste betaalde podcastplatform van Europa, met een grote collectie reclamevrije podcasts en audioboeken die nergens anders beschikbaar
zijn, voor 5 euro per maand. Het grootste succes hebben ze met zogenaamde ‘chatcasts’ (talkshows) en podcasts over misdaad, opvoeden en relaties, zelfontwikkeling en geschiedenis. Podimo is ook geldschieter voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Denemarken, Spanje en Duitsland. Consumenten in die landen en in Noorwegen en in Latijns Amerika gebruiken de service al.

Podimo denkt dat consumenten in Nederland klaar zijn om te betalen voor podcasts, zoals ze dat ook al doen voor streamingdiensten. Het bedrijf heeft recentelijk een nieuwe investeringsronde opgehaald van bijna 80 miljoen dollar, waarvan een groot deel gebruikt zal worden om nieuwe podcasts te produceren en populair podcasttalent aan de service te binden. De acquisitie van Dag en Nacht en de onlangs aangekondigde strategische samenwerking met Tonny Media zijn onderdeel van die strategie.

Richard Musch, voormalig hoofd Business Development Europe voor Netflix, zal Podimo in Nederland leiden als country manager. “In april zullen we beginnen met het aankondigen van de eerste golf ‘Podimo original’-podcasts”, zegt Musch. “De komende weken gebruiken we nog om een hoop nieuwe podcasters bij ons te tekenen, dat gaat zowel om bekende Nederlanders als nieuw en jong talent.”

“De lancering van Podimo markeert een belangrijk moment voor de Nederlandse podcastmarkt. Voor het volwassen worden van de sector is het belangrijk dat podcasters niet afhankelijk zijn van adverteerders. Podimo biedt makers volledige creatieve vrijheid en daagt hen uit de grenzen op te zoeken. Voor consumenten betekent dat: meer geweldige podcasts om van te genieten”, aldus Musch.

Journalisten Lieke Malcorps en Mark Schrader, bekend van hitpodcast Mr. Big. 

Over Podimo
Podimo is een reclamevrij, premium audioabonnement op een grote collectie exclusieve podcasts en audioboeken. Naast exclusieve audio kun je ook al je favoriete podcasts luisteren via de Podimo app. Door simpelweg te luisteren via Podimo steun je je favoriete podcastmakers, doordat zij automatisch meedelen in gegenereerde omzet. Podimo heeft meer dan 160 medewerkers in kantoren in Kopenhagen, Berlijn, Barcelona, Madrid, Amsterdam, Mexico City, Oslo en Vilnius.