In de nieuwe achtdelige Podimo-serie Wie Praat, Die Slaapt (nu te beluisteren in jouw podcast-app) houdt misdaadjournalist Marian Husken samen met podcastmaker Maike van Leeuwen geruchtmakende strafzaken met een kroongetuige tegen het licht. Zo reconstrueren ze geheime deals met hoofdrolspelers van toen en nu. Ter gelegenheid van de lancering van Wie Praat, Die Slaapt spraken we met Maike over de uitdagingen van het maken van de podcast, en hoe ze te werk zijn gegaan.
Allereerst: Wat heeft je geïnspireerd om ‘Wie praat, die slaapt’ te gaan maken?
Maike: Een van de grootste redenen is de actualiteit. De Marengozaak, de drie slachtoffers in de ‘bovenwereld’, de minister die de regeling juist wil uitbreiden en de discussie daarover – dat gaf ons allemaal aanleiding om dieper in het kroongetuigedossier te duiken. Misdaadverslaggever Marian Husken, waarmee ik de podcast heb gemaakt, volgt al jaren rechtszaken waarbij deals met criminelen zijn gesloten. Door Marian ben ik erbij betrokken, vooral om een nieuw perspectief mee te brengen in de podcast.
We kunnen ons voorstellen dat een podcast maken over criminaliteit heel wat valkuilen met zich meebrengt. Wat waren de grootste uitdagingen voor jullie?
Maike: Vooral de actuele ontwikkelingen, die haalden ons soms in. Zo bleek kroongetuige Nabil B. één dag voor de lancering ineens zonder advocaten in de rechtbank te zitten – onduidelijk is nog waarom en of ze hem helemaal niet meer zullen bijstaan. Een week eerder kwam een onderzoeksrapport uit over de beveiliging van de kroongetuige en zijn familie. Dat deed allebei heel wat stof opwaaien en dat wilden we natuurlijk ook graag nog meenemen in onze serie.
Wat hoop je dat luisteraars zullen leren of begrijpen na het luisteren naar ‘Wie praat, die slaapt’?
Maike: Ik hoop dat luisteraars hetzelfde proces doormaken als ik tijdens het maken. Voordat ik eraan begon keek ik anders naar het onderwerp dan nu. Het is namelijk niet zo dat deals sluiten met kroongetuigen alleen maar positieve kanten heeft. De veiligheid van een persoon staat op het spel, je kunt je afvragen of ‘verraad’ moet worden beloond, er zijn tal van dat soort vragen. Ik hoop uiteindelijk dat het luisteraars aan het denken zet: zouden we dit wel moeten willen, of juist niet?
In de podcast horen we advocaten, officieren van justitie en (ex-)criminelen… Hoe selecteerden jullie de hoofdrolspelers die te horen zijn in de podcast?
Maike: We hebben vooral zaken gekozen die we wilden behandelen, en daar mensen met verhalen bij gezocht. We vonden het belangrijk om de verschillende kanten te belichten, we praatten met verdedigers, aanklagers (officieren van justitie), en met rechters. Bijzonder is dat in de podcast mensen worden gesproken die nog nooit zo uitgebreid zijn ingegaan op hun ervaringen. Zo spraken we bijvoorbeeld met oud-officieren van justitie Martin Witteveen en Fred Teeven die voor het eerst uitgebreid ingingen op hoe zij tot deals zijn gekomen. Ook prominente strafpleiters zoals Gerard Spong, Inez Weski en Onno de Jong komen in de podcast aan het woord. En bijzonder: een ex-crimineel die vooral spijt heeft van het ‘overlopen’ naar de kant van het OM, hij voelt zich in de steek gelaten.
Was er een bepaalde persoon of gebeurtenis die je tijdens het maken van de podcast bijzonder is bijgebleven?
Maike: De eerste keer dat ik samen met Marian naar de Bunker ging in Amsterdam Osdorp is mij zeker bijgebleven. Er hangt een helikopter in de lucht, overal is er bewaking, je moet eerst een sluis door voordat je naar binnen gaat, en ze weten bij aankomst precies wie je bent. Eenmaal binnen in de rechtszaal hoor je de stemmen van de hoofdrolspelers (de kroongetuige en de verdachten) voor het eerst, en maak je mee hoe ze op elkaar reageren. Dat zal ik niet snel vergeten.
Zou je in de toekomst nog meer podcasts over misdaad en justitie willen maken en waarom?
Maike: Tijdens het maken keken Marian en ik elkaar een paar keer aan en zeiden we: ‘Dit is eigenlijk wel een los verhaal’. Marian zei op een gegeven moment: ‘Haha Maike, je bent nog niet van mij af hoor, we hebben nog genoeg onderwerpen liggen’.
Dat klonk bijna als een dreigement van Marian…
Maike lachend: Ja, gelukkig lachte ze erbij! Het is een eer om met haar samen te werken, en het was voor mij als journalist heel erg leerzaam. Wie weet volgen er in de toekomst meer podcasts!