Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Lekker Gewerkt: De 5 beste werktips

Lekker Gewerkt is onze podcast voor iedereen die op het werk weleens denkt: ‘waar de F ben ik mee bezig?’ In 10 afleveringen nemen Frida, Tjerk en Victor je mee in hun zoektocht naar het ultieme werkgeluk. Ze bespreken alles van tips bij het solliciteren tot secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe je het beste omgaat met je vakantiedagen.

Nu het eerste seizoen in zijn geheel online staat leek het ons een goed moment om de 5 beste werktips uit de podcast op een rijtje te zetten.

Het nieuwe seizoen van Lekker Gewerkt is deze week van start gegaan. Luister nu de nieuwe afleveringen in je favoriete podcast-app!

 

Tip 1: Doe iets opvallends in de eerste alinea van je sollicitatiebrief

Iedereen loopt hier in zijn of haar werkende leven weleens tegenaan: hoe val ik op als sollicitant? In aflevering 2 van Lekker Gewerkt bespreken Frida, Victor en Tjerk een aantal tips. De belangrijkste: Doe iets opvallends in de eerste alinea van je sollicitatiebrief. Begin bijvoorbeeld met een anekdote over hoe jij in contact bent gekomen met het bedrijf waar je voor solliciteert. En een bonustip van Frida: Kleur de rand van je CV in de huisstijl van het bedrijf. “Het zit ‘m in de details, zodat zij kunnen zien dat je je best voor hen doet. Je kan niet te ver gaan.”

Luister hier Aflevering 2 over solliciteren


Tip 2: Maak bij het inwerken van nieuwe collega’s duidelijk wat het overkoepelende doel van de werkzaamheden is

Deze tip lijkt voor de hand te liggen, maar wordt vaker fout gedaan dan je denkt. “Ik kreeg in mijn eerste week uitleg over allerlei programma’s – waar we de facturering in deden, hoe ICT werkte – maar mijn leidinggevende legde niet uit wat het uiteindelijke doel van mijn functie was”, zei Victor in aflevering 3. Zonder een duidelijk doel van al die systemen voor ogen te hebben, is het ook lastiger om de werking ervan te onthouden.

Luister hier Aflevering 3 over de eerste werkdag

Tip 3: Plannen is jezelf verwennen

Een goede planning en heldere communicatie hierover is heel belangrijk. Het motto van Frida is dan ook: Plannen is jezelf verwennen. Plan altijd op maandag de rest van je week, dan hoef je daar niet meer aan te denken. Neem een moment om met je directe collega’s te overleggen en afspraken te maken. Pak hier een whiteboard bij en zet belangrijke zaken er in het rood op met een uitroepteken. Het fijne hieraan: alles wat je gedaan hebt, kun je weer uitvegen. En dat voelt zo lekker!

Luister hier Aflevering 4 over de kantoortuin

Tip 4: Freelancer? Werk op een flexwerkplek!

Ben je een freelancer? Dan kan het echt een verrijking zijn om op een flexwerkplek voor freelancers te werken. Zo’n omgeving verbreedt je netwerk, en er vindt altijd kruisbestuiving met je medefreelancers plaats, ook wanneer jullie beiden in een totaal andere branche werkzaam zijn. Bovendien geeft een dergelijke werkplek je meer structuur in het dagelijks leven dan wanneer je in je eentje thuiswerkt.

Luister hier Aflevering 5 over collega’s

Tip 5: Onderhandel altijd over je salaris

Toen Tjerk over salaris onderhandelde met zijn nieuwe werkgever deed hij een tegenbod én creëerde hij een sfeer dat er tevens andere lijntjes liepen. “Altijd onderhandelen over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden” is zijn tip dan ook, “ook al is het maar voor een klein percentage erop. Zeker als je een commerciële rol gaat uitvoeren bij dat bedrijf.” Het laat namelijk assertiviteit zien, en onderhandelingskwaliteiten zijn skills die je ook helpen in je nieuwe baan. Pro-tip: zoek ook eerst uit wat er mogelijk is qua secundaire arbeidsvoorwaarden. Want je kunt onderhandelen over wat er wordt aangeboden, maar je kunt ook nieuwe dingen aandragen.

Luister hier Aflevering 7 over salaris

Bonustip: Vakantie!

Als je op vakantie gaat, moet je dan volledig loskoppelen van werk, of toch hier en daar op je vakantieadres bezig blijven? Het antwoord: laat jezelf inspireren tijdens je vakantie op een manier die jij leuk vindt. Lees bijvoorbeeld een goed boek, of luister een inspirerende podcast. Noteer nieuwe ideeën in een notitie-app, maar deel ze niet meteen met je collega’s. Blijf vooral uitgelogd van de waan van de dag. Geniet van je vakantie!

Luister hier Aflevering 10 over vakantie

Het nieuwe seizoen van Lekker Gewerkt is deze week van start gegaan. Luister nu de nieuwe afleveringen in je favoriete podcast-app!