Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Een podcast met ons maken

Naast onze eigen podcasts helpen we ook graag iedereen met een briljant idee, of semi-briljant idee, of ontluikend-briljant idee met het opzetten van een podcast. Er zijn twee manieren waarop we dit doen.

  • Podcastnetwerk

Mensen of organisaties die zelf een show zijn begonnen en daar een schepje bovenop willen doen kunnen zich aansluiten bij ons netwerk, mits we goed bij elkaar passen. Wij zoeken vooral naar shows die zich richten op een groot publiek en regelmatig verschijnen. Deze shows financieren we met advertenties en staan we op verschillende fronten bij. Zo helpen we je een groter publiek te bereiken, we hebben een programma waarin podcasts onderling naar elkaar verwijzen, we hebben producers in dienst die de kwaliteit van je show verbeteren, we hebben eindredacteuren die inhoudelijk met je meedenken en een studio om in op te nemen. Ben je benieuwd naar meer informatie hierover? Mail ons via info@dagennacht.nl

  • Productiebureau

Dag en Nacht Media is ook een full-service productiebureau, dat wil zeggen: je kan ons inhuren om alles voor je te doen, het hele traject, van het bedenken van het concept, tot het inschakelen van ervaren podcasters, het begeleiden van de opnames en de distributie over alle favoriete apps van de luisteraars. Om te kijken of we goed bij elkaar passen kan je alvast de onderstaande checklist aflopen.

Wat we wél doen:

✅ Shows die bedoeld zijn voor een breed publiek
✅ Shows die overal te beluisteren zijn
✅ Shows met minstens acht afleveringen
✅ Inhoudelijk samenwerken
✅ Shows die slim en inhoudelijk zijn, meeslepend en spannend, en die je nooit meer vergeet

Wat we níét doen:

❌ Shows van drie of minder afleveringen
❌ Shows op een besloten omgeving, bijvoorbeeld op een intranet
❌ Alleen technische ondersteuning

Hoeveel moet dat kosten, is vaak de eerste vraag, nog voordat iemand zijn jas uit heeft en we goed en wel koffie hebben ingeschonken. Het onvermijdelijke antwoord daarop is: hangt er vanaf wat je wil maken. Er worden in Nederland podcasts in elkaar geflanst voor een paar tientjes en er worden ambitieuze shows gemaakt die 150 duizend euro kosten voor een seizoen. Een vuistregel is: een podcast is duurder dan een geschreven artikel en goedkoper dan video. Pas wanneer we weten wat voor show je wil maken, voor wie en hoeveel afleveringen, dan kunnen we iets zeggen over de kostprijs.

Waarom zou ik een podcast maken, is de vraag die je eigenlijk als eerste moet stellen. Want het kan geweldig zijn. Podcasts worden geluisterd in unieke, schermloze tijd, op momenten waarop mensen er echt even voor gaan zitten, in de auto, tijdens het sporten, tijdens de afwas. Het is een kans om het publiek een verhaal te vertellen terwijl ze geconcentreerd naar je luisteren. En overweeg dit: het publiek voor podcasts groeit snel, het publiek is jong (tussen de 25-45), het podcast-publiek is geneigd actie te ondernemen naar aanleiding van wat ze horen en: als je nu begint heb je nog het first mover-voordeel.

Ok, hoe maak ik dan een succesvolle branded podcast?

1. Zorg dat een show past bij de doelen van je bedrijf (of organisatie)
2. Reserveer voor de show een budget dat past bij wat je als bedrijf wil uitstralen
3. Gebruik de kanalen die je zelf al hebt (als je een groot twitter/Instagram account hebt, gebruik dat!)
4. Formuleer je doelen goed. Doe het niet als je op korte termijn conversie verwacht
5. Maak een plan om van de show een succes voor jezelf te maken, maar vooral ook voor de luisteraar
6. Mail ons via info@dagennacht.nl

Waarom werken met Dag en Nacht?

In Nederland zijn inmiddels veel partijen die podcasts maken. Wij hebben het voordeel dat we werken met veel podcastmakers die zelf al een succesvolle show hebben en daardoor precies weten wat er voor nodig is om ook voor anderen een goede show te maken. Daarnaast worden er maandelijks naar meer dan 1,8 miljoen afleveringen geluisterd in het netwerk van Dag en Nacht. Daarom kunnen wij naast het produceren van een show ook goed helpen met de promotie van de show onder een bestaand podcastpubliek.

Voorbeelden van Branded Shows met onze partners:

1. Deloitte X Dag en Nacht

2. KPN X Dag en Nacht

3. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken X Dag en Nacht

4. Het Stedelijk Museum X Dag en Nacht

Handige linkjes:

11 Branded Podcasts You Can’t Miss
The Secret to Developing a Great Podcast as a Brand
How to Start Your Own Branded Podcast and Why
5 Reasons You Should NOT Make A Branded Podcast
The Metric All Podcasters Should Be Talking About (Spoiler: It’s Not Downloads)