Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Dutch Podcast Awards

Dit jaar wonnen de podcasts van Dag en Nacht Media weer twee Dutch Podcast Awards, met maar liefst acht nominaties in ons netwerk. We zijn natuurlijk heel trots op onze makers dat hun podcasts regelmatig in de prijzen vallen. Vandaar dat we graag onze winnaars nog even in het zonnetje zetten met dit overzicht door de jaren heen.

 

2018

De Dutch Podcast Awards begonnen in 2018 als een initiatief van BNR Nieuwsradio om podcastmakers meer onder de aandacht te brengen van luisteraars. Hierbij worden in tien verschillende categorieën telkens vijf podcasts per categorie genomineerd door een stemmend publiek. Wie uiteindelijk met de prijs naar huis gaat wordt bepaald door een vakjury en stemmen van de luisteraars.

Dit eerste jaar sleepten we bij Dag en Nacht Media meteen tien nominaties binnen: acht voor Beste Podcast in hun respectievelijke categorie, en twee aanvullende voor Beste Host. Hiervan gingen er vier met de prijs naar huis. Veel van de genomineerden streden met andere podcasts uit ons netwerk binnen dezelfde categorie, waardoor de overwinning van Ik Ken Iemand Die tegenover De Rode Lantaarn nog lang op ons kantoor gehoord werd…

  • Beste Podcast Nieuws & Politiek

De Willem Podcast

  • Beste Podcast Journalistiek & Media

De Eeuw van de Amateur

  • Beste Podcast Muziek

Klap van de Molen

  • Beste Podcast Lifestyle & Sport

Ik Ken Iemand Die

Tevens genomineerd: De Rode Lantaarn, Echt Gebeurd, Een Podcast over Media, Man met de Microfoon. Beste Host: Chris Bajema (Man met de Microfoon), Nynke de Jong (Ik Ken Iemand Die).

2019

Het jaar daarop stelde ook niet teleur; maar liefst zes nominaties gingen naar onze makers. Voor de categorie Beste Host werd besloten om een lijst van twintig genomineerden samen te stellen, waar vijf van onze hosts bij zaten. De prijzen gingen uiteindelijk naar Man Man Man en Live Slow, Ride Fast.

  • Beste Podcast Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid

Man Man Man, de Podcast

  • Beste Podcast Sport

Live Slow, Ride Fast

Tevens genomineerd: Betrouwbare Bronnen, Dipsaus, Neutrale Kijkers en Universiteit van Nederland.

2020

Het jaar 2020 was er een van veel nominaties en twee overwinningen. Maar liefst acht van onze podcasts werden genomineerd, waarvan De Rode Lantaarn eindelijk erkend werd als Beste Sportpodcast. Tegelijkertijd streden twee van onze hosts om de felbegeerde Beste Host titel.

Onder de mannen van Man Man Man was een lichte rivaliteit te bespeuren toen alleen Domien erkenning kreeg, maar dat werd snel rechtgezet zodra Bas Louissen datzelfde jaar genomineerd werd voor een Online Radio Award. Beiden verloren uiteindelijk, maar ze wonnen wél met zijn drieën een Marconi Award voor de gehele podcast. Eind goed, al goed.

  • Beste Podcast Sport

De Rode Lantaarn

  • Beste Podcast Tech & Wetenschap

Met Nerds Om Tafel

Tevens genomineerd: Datevermaak, Betrouwbare Bronnen, Een Podcast over Media, Man Man Man, PepTalk en Oorlog op de Flank. Beste Host: Pepijn Schoneveld (PepTalk) en Domien Verschuuren (Man Man Man).

2021

Dit jaar kregen we onder meer erkenning voor onze mooie branded podcast Below the Radar, Above Yourself die wij in samenwerking met Kloaq mochten maken voor het Ministerie van Defensie. Met deze podcast wonnen we trouwens ook nog de Spin Award. Universiteit van Nederland won in de categorie Tech & Wetenschap. Verder waren nog vijf andere podcasts van ons genomineerd, terwijl Elger van der Wel in de strijd was als Beste Host voor zijn Wie is de Mol? podcast Trust Nobody.

  • Beste Brand Story

Below the Radar, Above Yourself

  • Beste Podcast Tech & Wetenschap

Universiteit van Nederland

Tevens genomineerd: De Vlaamse Kunstroof, Televisië, Man Man Man, Moordcast en Trust Nobody. Beste Host: Elger van der Wel (Trust Nobody).

Bij deze willen wij al onze podcastmakers bedanken en feliciteren met hun prachtige podcasts, en natuurlijk hartelijk dank aan alle luisteraars die op hun favoriete podcast gestemd hebben!