Wat zou jij eten als je wist dat het je laatste avondmaal zou zijn? In de podcast Het laatste avondmaal stelt chefkok Samuel Levie deze vraag aan zijn culinaire vrienden. Samen met hen kookt hij hun favoriete gerechten.
Tijdens het koken stelt Samuel zijn gasten verschillende vragen die uitlopen in de meest leuke, emotionele, inspirerende en grappige gesprekken. Ben je nieuwsgierig geworden? Wij hebben de leukste fragmenten uit de afleveringen voor je op een rij gezet!
Al vanaf jongs af aan is Howard gek op de rijst met kip die zijn moeder vroeger maakte. Voor rijst met kip moet er natuurlijk rijst gekookt worden en in deze aflevering ontstaat er een heuse rijstbattle. Is de rijst uit Samuels zijn pannetje beter? Of de rijst van Howard uit de rijstkoker? The battle is on.
Buiten deze uitgebreide strijd hebben Samuel en Howard over het leven als comedian, over de voedselgerelateerde initiatieven waar Howard bij betrokken is, de dood, het verleden en belangrijke levenslessen.
Een inspirerende aflevering met een uniek kijkje in het leven van Howard Komproe.
Bonjour! In deze aflevering van Het laatste avondmaal zoekt Samuel de Franse cultuur op samen met Alain Caron. Alain schrijft kookboeken met een Franse touch en heeft samen met zijn twee zoons meerdere restaurants.
In deze aflevering vertelt hij over zijn verleden met drugs. Hij rookte vroeger joints van wel 20 centimeter, raakte bijna in coma en was de weg compleet kwijt. Hij besefte dat het leven in Frankrijk hem niet veel goeds deed, pakte zijn spullen en kwam naar Nederland.
De keuze voor zijn gerecht is om van iets heel simpels iets heel chiques te maken . Dat zorgt er volgens Alain voor dat je er optimaal van kan genieten. Want genieten van het leven dat doet Alain. Volgens hem ben je een levensgenieter door wat je meemaakt in het leven. Door een schokkende gebeurtenis in zijn leven is hij optimaal gaan genieten, want het leven is maar kort.
De enthousiaste Hiske Versprille is een beroemd culinair journalist.
Als vijftienjarig meisje werkte Hiske bij een pannenkoekenrestaurant in de Duinen. Op zeventienjarige leeftijd kwam ze in de keuken terecht door een nieuwe chef en binnen twee weken hadden ze een Michelinster te pakken. Naast haar bijbaantje in het restaurant studeerde Hiske journalistiek, waarbij ze stage is gaan lopen bij het Parool.
Samuel vraagt Hiske het hemd van het lijf en samen genieten ze van haar bijzondere laatste avondmaal.
De bel gaat en Freddy staat voor de deur met de allergrootste (levende) krab die Samuel ooit heeft gezien. Samen maken ze de krab klaar voor Freddy’s laatste avondmaal. Freddy kan je kennen van de Jeugd van Tegenwoordig, van zijn muziek of van zijn filmpjes op Instagram die hij post op zijn kanaal LekkerFred.
Freddy houdt van de verschillende personages. Een personage van LekkerFred met iemand die bijvoorbeeld allemaal dingen fout uitspreekt en dom verbaasd is over de meest simpele dingen. Dit heeft hij ook van zijn moeder.
Nikkie De Jager ( bekend van Nikkietutorials) is een van zijn grootste online inspiratiebronnen. “Ze doet één ding eigenlijk de hele tijd hetzelfde, het is heel erg simpel en dat is gewoon één ding”.
Vanuit Nijmegen city komt niemand minder dan Emile van der Staak op bezoek bij Samuel. Emile is eigenaar van het restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen.
Het gerecht dat Emile als laatste avondmaal wil eten is een chocolade mousse, die niet van chocolade is maar van kastanjes. Hij is ontzettend trots op het gerecht en het is te proeven in zijn restaurant.
Sinds Emile meer betrokken is bij het voedselbos, ging zijn kennis zijn kookstijl vormen. Het werd meer lokaal en minder dierlijk. Hierom wordt zijn restaurant ook geroemd.
In deze aflevering vertelt Emile hoe hij tot deze inzichten is gekomen en hoe het ons (als mensen) en de natuur kan helpen om op deze manier om te gaan met voedsel.
Kaji is eigenaar van het restaurant Sea Palace. Samen maken ze in deze aflevering een traditioneel feestgerecht en ook het favoriete gerecht van Kaji zijn vader.
Kaji vertelt over de dood van zijn vader in 2007 en hoe hij op dat moment de baas werd van het restaurant. Hij besloot het Indische deel van de kaart te halen en zich te focussen op de authentieke Chinese keuken. De gerechten die hij maakt komen niet zomaar uit een kookboek. Hij is zelf naar China gegaan om daar een kookcursus te gaan volgen. De bijzondere originele Chinese recepten heeft hij daar meegekregen.