Dag en Nacht maakt podcasts en biedt een advertentienetwerk voor podcastmakers

Dag en Nacht onderzoekt: De meest succesvolle vorm van podcastadvertenties

Steeds meer adverteerders zetten podcasts in als vast onderdeel van hun marketingmix. Om merken goed te kunnen adviseren bij het vormgeven van hun podcastcampagnes, doen we bij Dag en Nacht Media voortdurend onderzoek om meer inzicht te krijgen in het speelveld. Ook volgen we internationaal podcastonderzoek op de voet. Deze week kijken we naar de meest succesvolle vormen van podcastadvertenties.

Goed om te weten: uit verschillende recente onderzoeken blijkt dat de host-read mid-roll de meest ingezette en ook meest succesvolle vorm van podcastadvertenties is. In deze blogpost leggen we uit wat deze advertentievorm precies inhoudt, en hoe hij zich onderscheidt van de andere opties die je als adverteerder hebt.

Je hebt namelijk meerdere opties als je in podcasts wilt adverteren. Om te beginnen de positie. Kies je voor het begin, het midden, aan het eind, of een combinatie?  (de zogenaamde pre-, mid– en post-rolls). Vervolgens maak je de afweging tussen een boodschap die ingesproken wordt door de hosts (host-read) of door een stemacteur. 

In recent onderzoek van Edison Research en Ad Results Media (statistiek 1) zien we dat 56% van de luisteraars het positiefst staat tegenover advertenties waarin het gesponsorde product tijdens de podcast besproken wordt door de hosts. Dit gebeurt het vaakst halverwege de podcast – ongeveer driekwart van de advertentieomzet in podcasts gaat naar mid-rolls (bron: Interactive Advertisement Bureau, 2021).

Er zijn meerdere redenen waarom deze host-read mid-roll zo effectief is. Om te beginnen is een mid-roll campagne met 1.5 minuut langer dan de 15 tot 30 seconden durende pre- en post-rolls. Onderzoek van Nielsen (pagina 7) laat zien dat driekwart van de luisteraars het geadverteerde merk beter onthoudt wanneer het een langere spot betreft. Daarnaast laat een groeiende groep luisteraars zien dat ze de podcaster vertrouwen dat hij of zij het geadverteerde product ook zelf gebruikt en oprecht aanbeveelt (statistiek 2).

Met de host-read advertentie profiteer je dan ook optimaal van de band tussen de host en de luisteraar. Bovendien weten podcastmakers precies hoe zij hun achterban het beste aanspreken en enthousiast maken. Hier komen vaak hele creatieve campagnes uit, waar we in volgende blogposts graag een aantal voorbeelden van laten horen. Houd deze plek in de gaten!

 

Meer podcastnieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, of volg ons op ons Twitterkanaal